top of page
  • Foto del escritorLOCAL29 - TAITANERS

Penyagolosa

Actualizado: 10 mar 2019


Comencem la ruta des del Santuari de Sant Joan de Penyagolosa, direcció al Barranc de la Pegunta. Una vegada en el barranc, continuem la senda fins a donar amb l'altra senda que ens portarà fins al cim del Penyagolosa. De baixada, tornarem pel Barranc del Forn, passant per la font nova de la Pegunta. Molt bona ruta i molt fàcil de fer.


Santuari de Sant Joan Baptista de Penyagolosa.

Els començaments del culte a Sant Joan han de ser posteriors a la conquista de Jaume I. És habitual citar el santuari com a Cenobi, ja que probablement va ser construït en forma de "u" sobre el cenobi del segle XVI. Pareix indubtable l'existència d'ermita i hostatgeria o casa de l'ermità en el període gòtic, desaparegudes per les transformacions que patix per l'auge del santuari en la segona mitat del segle XVI.


El barranc de la Pegunta.

És una microrreserva de flora pertanyent al parc natural del Penyagolosa. Comprén una superfície de 11'04 ha, situades des dels contraforts del pic Penyagolosa fins al Santuari de Sant Joan Baptista de Peñagolosa i Santa Bárbara. Trobem el barranc com un corrent d'aigua que en forma de rierol descendix aigües avall per mitjà de corbes sinuoses embolicat en espècies botàniques tan representatives com a pins, arç blanc, teixos, aurons, grèvol, hedra, pomera silvestre, cirerer de Santa Llucia, roser silvestre i campaneta d'hivern. Generalment, el llit del barranc està totalment sec (a excepció de les dos fonts que delimiten la microrreserva) i només en èpoques de pluja o de desgel es poden formar corrents d'aigua.


Penyagolosa

El cim del Penyagolosa, situat a 813 metres del nivell de la mar, està a la comarca de l'Alcalatén i pertany a la Serralada del Maestrat. L'origen del topònim Penyagolosa es perd en el temps, però pareix que procedeix de l'evolució del terme pinna ('muntanya') i lucosa('boscosa'), segons diuen alguns documents com el relatiu a la donació de Culla a l'orde del Temple en el 1213.


Santuari de Sant Joan de Penyagolosa


Cim del Penyagolosa

Per vore la ruta en Wikiloc, cliqueu ací Penyagolosa

5 visualizaciones0 comentarios
bottom of page