top of page
  • Foto del escritorLOCAL29 - TAITANERS

Arcs d'Atanços - Cim de l'Aixortà


Ens desplacem fins la població de Castell de Castells, a la comarca de la Marina Alta, per a realitzar una ruta que ens portarà als Arc d'Atanços i al cim de l'Aixortà, la Penya Alta. Recorrem una xicoteta part del Paratge Natural dels Arcs.

Comencem la ruta des del PR-CV 151 a l'atura del Fondo de Patrons, i en direcció al Pla del Xarquet, on agarrem la senda que ens porta als Arcs. Els Arcs d'Atanços són dos espectaculars arcs de pedra producte de l'erosió durant mil·lennis, situats als peus de la vessant nord de l'Aixortà, ubicats al barranc de les Foies. Mes o menys on està el panell informatiu dels arcs, hi ha una senda que ens porta per una pendent prou pronunciada i que conecta a l'esquerra amb altra senda que porta a la pista forestal.

Arcs d'Atanços

L'aigua i el vent (colp de partícules en suspensió), erosionen les roques menys resistents, i creen buits petits o abrics. Amb el pas del temps els abrics d'ambdues parets s'hi connecten tot formant un arc natural. Els Arcs s'han desenvolupat en la vessant nord de la Serra de l'Aixortà, en roques calcaries. En el Paleogen (fa més de 30 milions d'anys), i quan aquesta regió estava coberta pel mar, es van dipositar sediments carbonatats que, posteriorment, es van transformar en aquestes roques.

Arcs d'Atanços

Continuem per la pista forestal fins arribar a una drecera cap a l'esquerra, que ens estalvia prou pista, on la tornem agarrar després. Continuem per la pista PR-CV 150 fins arribar a la PR-CV 18.


Vista de la Penya Alta

Passem per una basa forestal i pocs metres després a la Font dels Teixos i el refugi. Font que als seus 1057 metés d'altitud, trau un aigua fressquísima.


Font dels Teixos

La Font dels Teixos, com el seu nom indica, fa referència a l'existència de teixos en este lloc. Efectivament, en esta microreserva trobem restes de l'antic bosc mixt, que alternava arbres de fulla caduca amb els de fulla perenne, i que es trobava a les parts més elevades de l'ombria de les serres del migjorn valencià.

Refugi de la Font dels Teixos

Agarrem la senda que hi ha darrere del refugi i que ens porta al punt mes alt de la serra de l'Aixortà, la Penya Alta, a 1212 msnm., on disfrutem d'uens vistes privilegiades al nostre entorn.

Cim de la serra de l'Aixortà, la Penya Alta.

En les fotos de dalt podem vore en primer lloc la serra del Bèrnia i el Morro Blau. En la segón el Puig Campana, en la tercera la serra d'Alfaro i per últim l'Aitana.


Tornarem per on hem vingunt, fins desviar-nos per una senda que ens porta per la Lloma del Sacanyar i el Racó del Xarquet, a la drecera que hem agarrat abans i que ens porta per la pista forestal fins els arcs i al nostre punt de partida.


Ací veiem a la dreta el Turó dels Parats, i la Penya Alta

Si voleu vore la ruta al Wikilock, cliqueu ací: Arcs d'Atanços - Cim de l'Aixortà

45 visualizaciones0 comentarios

Entradas recientes

Ver todo
bottom of page